Marius Jokūbaitis
„Lietuvos ryto“ korespondentas
2007-08-11
Turnyruose – dažnas svečias
Jo sąskaitoje – keletas milijonų, tačiau pusę gautų pinigų jis mielai paaukoja labdarai.

„Vilniuje iš kazino mane šiurkščiai išmetė, nes išlošiau 30 tūkstančių litų. Daugiau niekur pasaulyje nesusidūriau su tokiu elgesiu”, – teigė A.Guoga.
Australijoje gyvenantis 33 metų Antanas Guoga didelius turtus susikrovė žaisdamas pokerį.
Dabar be jo neapsieina nė vienas prestižinis pasaulio pokerio žaidėjų turnyras. Pasaulyje Tony G pravarde žinomo lietuvio pasirodymus beveik visada transliuoja didesni televizijos sporto kanalai.
Vien turnyruose jis išlošė daugiau
nei 3 milijonus JAV dolerių.
Tačiau dar daugiau lietuvis susižėrė per privačius žaidimus su Holivudo žvaigždėmis ir Rusijos oligarchais.
A.Guoga garsėja ne tik kaip dideles sumas pasiimantis lošėjas, bet ir agresyviu žaidimo būdu.
Jam nieko nereiškia turnyro metu prie stalo iškoneveikti savo priešininką.
Žaidimai traukia nuo vaikystės
A.Guoga iš gimtojo Kauno į Australiją pas ten jau įsikūrusią motiną išvyko būdamas 11 metų, bet dar iki tol Lietuvoje spėjo laimėti Rubiko kubo surinkimo čempionatą. Lietuvoje jis lankė šachmatų klubą.
„Mano teta, kurią neseniai aplankiau, pasakojo, kad vaikystėje, žaisdamas su ja kortomis, visada apgaudavau“, – „Lietuvos rytui“ pasakojo A.Guoga.
Australijoje jis pramoko žaisti pokerį. Pamažu tai tapo kasdiene veikla.
„Būdavo, kad per metus žaisdavau 300 dienų. Dabar jau rečiau sėdu prie stalo, nes gyvenime yra ir reikšmingesnių dalykų“, – aiškino pašnekovas.
Kazino prašo konsultacijų
Pirmosios pergalės A.Guogą pradėjo svaiginti dar mokykloje.
„Kuprinėje visuomet nešiojausi kortas“, – pasakojo puikiai lietuviškai kalbantis išeivis.
Kai jam sukako aštuoniolika metų, Melburne, kuriame jis gyvena, buvo atidarytas pirmasis kazino.
Ten jau buvo galima legaliai išlošti pinigų žaidžiant pokerį.
„Ten žaidžiau labai ilgai, kol galiausiai tapau lošimo namų konsultantu. Tas kazino – vienas didžiausių pasaulyje.
Patarinėju ne tiktai australams, bet ir lietuviams“, – sakė A.Guoga, į gimtąją šalį atvykstantis vienų lošimo namų kvietimu.
Asmeninėje interneto svetainėje jis kartais konsultuoja pokerio žaidėjus, jei tik šie paprašo. Bet mintis išleisti patarimų vadovėlį lietuviui dar nekilo.
Jei ilgiau loši – pralaimėsi
A.Guoga apie azartinių žaidimų verslą kalba atvirai.
„Kazino laiminčių žmonių nemėgsta. Todėl pokeris man ir patinka, kad laimima ne prieš kazino, o prieš kitus žaidėjus.
Tačiau kazino vis tiek apgauna lošėją.
Jeigu gali save suvaldyti, lošimai netaps liga. Tada gali pajusti malonumą žaisdamas. Tačiau turi žinoti, kad niekada neišloši, jeigu žaisi ilgiau.
Į kazino ateinama praleisti pinigų ir laiko, o ne uždirbti. Kita vertus, jeigu mąstai matematiškai, gali išlošti, bet reikia daug pastangų“, – aiškino pokerio žaidėjų pasaulyje gerai žinomas lietuvis.
Tautiečiai išmetė pro duris
A.Guoga iš kazino dažniausiai išeina laimėjęs. Ar tai visada jam baigiasi gerai?
Vienintelį kartą lietuvis dėl to nukentėjo savo gimtojoje šalyje, viename Vilniaus kazino.
„Iš ten mane šiurkščiai išmetė, nes išlošiau 30 tūkstančių litų. Toks elgesys mane šokiravo. Daugiau niekur pasaulyje nesusidūriau su tokiu elgesiu“, – pasakojo A.Guoga.
Gali būti, kad kiti žaidėjai pasiskundė administracijai dėl nuolat laiminčio varžovo.
„30 tūkstančių litų suma nėra didelė, tačiau vis tiek man paaiškino, kad turiu išsinešdinti. Jie norėjo tik apgauti mane.
Kai tik Lietuvoje buvo leista legaliai žaisti azartiškus žaidimus, nuolat čia atvykdavau. Ir išlošdavau dideles sumas. Todėl stebėjausi, kad su manimi taip pasielgė“, – tvirtino Australijoje gyvenantis tautietis.
Kviečia ir Rusijos oligarchai
Į susitikimą su žurnalistu Antanas atėjo puikiai nusiteikęs.
„Šįryt internete išlošiau 100 tūkstančių dolerių. Bet man labiau patinka žaisti prie stalo, o ne prie kompiuterio. Smagu matyti kitus žaidėjus, jų strategiją.
Dabar dažniau žaidžiu dėl malonumo.
Rusijos oligarchai man skambina, prašo atvykti. Kodėl gi ne? Jiems patinka, kaip aš elgiuosi prie stalo, kaip su jais bendrauju.
O man patinka pažaisti su jais, nes galima išlošti įspūdingas sumas. Kartais statomos sumos prasideda nuo pusės milijono JAV dolerių“, – pasakojo pokerio profesionalas.
A.Guoga labiau mėgsta žaisti Europoje nei Amerikoje.
„Jungtinėse Valstijose yra daugiau žaidėjų. Be to, nelabai man patinka ta šalis ir joje esantys kazino. Todėl didžiąją dalį pinigų esu išlošęs Europoje“, – pasakojo svetur gyvenantis lietuvis.
Į Las Vegasą – su klastote
Antanas šypsodamasis prisiminė, kaip pirmą kartą nuvyko į garsiuosius Las Vegaso kazino.
Tada lietuviui dar nebuvo 21 metų, todėl jis neturėjo teisės patekti į lošėjų sostinę.
A.Guoga dėl to nenusiminė. Įsigijęs padirbtą dokumentą, jis be kliūčių pateko į kazino.
Dokumente buvo parašyta, kad lietuviui yra daugiau nei 21 metai.
„Tada man buvo 19 metų. Norėjau ten būtinai patekti ir išbandyti jėgas.
Nebepamenu, ar tada ten kiek nors išlošiau“, – prisipažino pašnekovas.
Nesėkmes stengiasi užmiršti
Lošėjai giriasi savo laimėjimais, bet apie nesėkmes linkę nutylėti. O kaip A.Guoga reaguoja, kai sėkmė jam nesišypso?
„Dabar jau mažiau skauda negu anksčiau. Per vakarą kartais aš pralošiu 100 tūkstančių dolerių ir daugiau.
Po nesėkmės iš karto pradedu mąstyti apie kitą žaidimą. Tai padeda užmiršti nesėkmę“, – teigė Australijos lietuvis.
Jis neskaičiavo, kiek per visą lošėjo karjerą prarado pinigų.
Jei Antanas pralaimi, savo pykčio neišlieja ant kitų.
„Stengiuosi nepykti, prieš nugalėtoją nusilenkiu. Juk ir gyvenime tenka ne tik laimėti, bet ir pralaimėti“, – kalbėjo A.Guoga.
Taiko ir psichologinius triukus
Antanas pasaulyje gerai žinomas savo agresyviu žaidimo stiliumi. O tai pritraukia televizijų dėmesį.
Lietuvis savo varžovus pirmiausia stengiasi nugalėti psichologiškai, tad elgiasi agresyviai – tranko stalą, rėkia, kartais net tyčiojasi.
Internete nesunkiai galima rasti filmuotų vaizdų iš turnyrų, kuriuose lyderiavo A.Guoga.
Viename garsiame turnyre jis iškoneveikė savo varžovą rusą, nors šis pralaimėjo.
„Su rusais Tony G žaidžia kaip lietuvis, o ne kaip australas“, – tada paaiškino turnyro komentatorius.
Žaisti tyloje – neįdomu
Ar dėl agresyvaus elgesio prie pokerio stalo lietuvis nesulaukia griežto atsako iš kitų žaidėjų?
„Kas mane pažįsta, tas nereaguoja į mano emocijas. Jiems netgi patinka, kaip aš žaidžiu.
Jei lošiu su naujoku, jį gali šokiruoti mano žodžiai, bet problemų dėl to kyla retai“, – aiškino A.Guoga.
Tyloje žaisti pokerį, kaip ir kitus azartinius žaidimus, lietuviui neįdomu.
Pašnekovas neslėpė – turėti psichologinę persvarą jam yra svarbu: „Noriu dominuoti. Į žaidimą einu kaip į karą. Ten draugų neieškau.
Turnyrus per televiziją žiūri milijonai žmonių, ir jiems tai patinka. Man visai nesvarbu, ką kiti kalbės apie mano elgesį“.
Tarptautiniuose turnyruose Antanas dažniausiai atstovauja Australijai, retkarčiais – gimtajai Lietuvai.
Sėkmės amuletų neturi
Lošėjo A.Guogos sėkmės receptas – mąstyti kaip matematikui. Nei prietarų, nei sėkmės talismanų jis neturi.
„Netikiu tokiais dalykais. Jeigu protingai žaisi, tai ir laimėsi. Žmogus – savo sėkmės kalvis, todėl niekas kitas jam padėti negali“, – samprotavo A.Guoga.
Nuojautos žaidėją irgi aplanko retai.
„Kartais jaučiu, kad turnyrą laimėsiu. Pavyzdžiui, praėjusiais metais prieš Azijos čempionatą Singapūre buvau įsitikinęs, kad tapsiu nugalėtoju. Nuojauta manęs nenuvylė – nurungiau 500 lošėjų“, – pasakojo svetur šaknis įleidęs lietuvis.
Investuoja į interneto verslą
Išloštus pinigus A.Guoga investuoja į interneto verslą. Jo sukurtose svetainėse prekiaujama įvairiais daiktais, medicinine įranga. Kai kuriose jų galima pažaisti biliardą.
„Tokiame versle matau perspektyvą. Jau ir Lietuvoje yra mūsų atstovų“, – sakė pašnekovas.
Jis stengiasi kuo ilgiau užsibūti Lietuvoje. Kartais gimtojoje šalyje A.Guoga būna keturis mėnesius per metus.
Pusę laimikio – labdarai
Pinigų niekada nestokojantis lietuvis vieną dieną nutarė, kad laimėjimais reikėtų dalintis su kitais.
„Įvairiais būdais aš paaukoju pusę išloštų pinigų.
Kai laimėjau Azijos čempionatą, pusę sumos – 225 tūkstančius JAV dolerių atidaviau labdarai.
Man gyvenimas duoda daug – privačiuose turnyruose laimiu įspūdingas sumas. Jomis noriu pasidalyti su kitais“, – pasakojo A.Guoga.
Garsenybes pažįsta iš arti
Lietuvį pažaisti vienas prieš vieną kviečia nemažai pasaulio garsenybių.
Su A.Guoga lošia filmo „Žmogus-voras“ pagrindinio vaidmens atlikėjas Tobey Maguire'as, aktorius Mattas Damonas, žinomas iš kino juostų „Oušeno dvyliktukas“ ir „Gelbstint eilinį Rajaną“.
Šiame sąraše – ir Jamesas Woodsas („Peliukas Stiuartas Litlis II“), ir Jenifer Tilly („Melagi, melagi“), ir dainininkės Celine Dion vyras Rene Angelilis.
„Esu žaidęs su daugybe JAV žinomų aktorių.
Tačiau smagiausia žaisti su rusų oligarchais. Man su jais gerai sekasi lošti. Rusijos turtuoliai mane gerbia. Bet jų pavardžių pasakyti negaliu, nes man uždrausta tai daryti“, – tikino pašnekovas.
Ar pokerio taisykles galima pritaikyti ir gyvenime – blefuoti siekiant tikslo?
„Gyvenime, kaip ir prie pokerio stalo, aš viską stengiuosi daryti sąžiningai, neapgaudinėti kitų.
Tik taip galima užsitikrinti pagarbą“, – tvirtino A.Guoga, kuriam jau seniai šypsosi sėkmė prie lošimo stalų.